torstai 7. toukokuuta 2015

Jotain sinistä - hääuskomuksia


Jotain sinistä - on perinteisesti kuulunut morsiamen pukeutumiseen. Uskomus ja siihen liittyvä loru on peräisin Englannista 1800 -luvulta ja on pysynyt suosittuna yhä edelleen. Uskomuksen mukaan morsiamella tulisi olla yllään jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua. Miksikö? Kaikelle on selitys:

Jotain Uutta
Morsian astuu tulevaisuuteen. Avioliitto on uusi alku. " Jotain Uutta" on optimismia kaikkeen uuteen ja tulevaan. Jotain uutta on usein helpointa löytää vaikkapa puvun tai asusteiden muodossa. 
Jotain Vanhaa
on sidos menneisyyteen, perheeseen ja sukuun josta morsian on lähtöisin. Jotain vanhaa on usein jotain suvussa kulkenutta jota vaalitaan ja kannetaan kunnioituksella. Tällainen voi olla vaikkapa hääpuku tai huntu. Usein hääpukua täydennetään jollain äidin tai isoäidin vanhalla asusteella tai korulla.
Jotain Sinistä 
Sinistä pidetään henkisyyden värinä joka suojelee morsianta ja uskollisuutta. Se on ikuisen rakkauden vertauskuva ja suojelee myös pahalta. Se on uskollisuuden ja puhtauden symboli. Ennen sinistä ommeltiin näkyvästi mukaan hääpukuun, nykyään sininen voi olla piilotettuna vaikkapa puvun vuoreen, sukkanauhaan, kengänpohjaan tai hiuskoruun. 
Jotain Lainattua
Morsiamella tulisi olla mukanaa myös jotain lainattua ystävältään joka on jo onnellisesti naimisissa. Symbolisesti lainaaja antaa osan onnellisuudestaan uuteen liittoon. Jotain lainattua tuo siis hyvää onnea kantajalleen.

Tämä loru uskomuksineen on aika ihana ja perinne on säilynä vahvana vielä tänäkin päivänä. Olen joskus saanut kunnian laittaa hääkampaukseen morsiamen suvussa kulkeneen 100 vuotta vanhan hunnun. Se oli todella juhlallinen ja kunniotettava hetki <3 Ninkan mittatilauskoruun saa halutessaan myös sinisen helmen tai kristallin, muista vaan mainita siitä tilauksen yhteydessä :) 

Kuvissa sinisiä hetkiä Mustiolta ja niiden inspiroima koru :)


Kuvat Nina/Ninka.fi 

Ei kommentteja: