sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Haaveista mittatilauspuvuksi

Kuva Johanna Hietanen Photography
Kampaus, meikki, korut Nina Röntynen/Ninka.Fi
Puku Saara Toivanen/Pukuni
Malli Mira Salo

Teimme muutama viikko sitten kuvaukset Turussa joissa kuvausjärjestelyistä vastasi onnistuneesti Pukunin Saara Toivanen. Tein Saaralle muutamia kysymyksiä mittatilauspuvuista ja hänelle tärkeistä elementeistä ja inspiraationlähteistä.


Mistä saat inspiraatioita, minkälaisia vaikutteita puvuissasi näkyy?

Innostun helposti mistä tahansa pukuihin ja häihin liittyvästä asiasta. Katson hääohjelmia ja luen hääaiheisia lehtiä ja blogeja, joista saan varmasti vaikutteita pukuihinkin. Olen seurannut hääasioita tiiviisti jo omien häiden suunnittelusta lähtien eli yli kymmenen vuotta. Välillä uusia ideoita syntyy jopa arkipukeutumisesta, sillä muodin vaihtelut eivät näy morsiusmuodissa niin nopeasti. Tosin minusta hääpuvun pitää olla morsiamen näköinen, oli muoti mikä tahansa.

Pukunilla ei ole kausittaisia mallistoja, vaan jokainen puku on yksittäiskappale. Suunnittelemani mallipuvut ovat vain esimerkkejä, jotta asiakkaiden on helpompi miettiä omaa pukuaan ja saada ehkä uusia ideoita. Niitä sovittaessa ja kuvia katsellessa hahmotamme asiakkaan kanssa molemmat paremmin mikä on helman haluttu leveys ja yläosan sopivin malli.


Miten paljon asiakas yleensä itse osallistuu puvun suunnitteluun?

Paljon, tottakai! Kysehän on asiakkaan toiveesta saada juuri unelmiensa puku. Useimmiten asiakkaalla on lähtökohtana kuva tai kuvia, joista suunnittelu lähtee liikkeelle. Kuvien puvuissa on aina jotain muutettavaa, muutenhan järkevintä olisi ostaa kuvan puku. Kysymyksillä kartoitan mihin suuntaan edetään ja usein lähetän lisäkuvia suunnitelmien tueksi. Toisinaan asiakas tietää täysin mitä haluaa ja toisinaan mietimme yhdessä erilaisia vaihtoehtoja. Tuntuu aina uskomattoman hienolta, kun asiakas sanoo, että luotan sinuun, tee niin kuin parhaaksi näet.

Onko helppo toteuttaa asiakkaiden ideoita? Mitä asiakkaat yleensä toivovat puvulta?

Asiakkaiden toiveet ovat pääosin toteutettavissa. Oikeastaan pidän haasteista ja uusista rakenneratkaisuista, joita mietin usein vielä iltaisin nukkumaan mennessäkin. Välillä ongelmia saattaa aiheuttaa aikataulu, jonka vuoksi en ehdi etsiä juuri oikeanlaisia materiaaleja pukuun. Joskus haluttua muotoa on mahdoton toteuttaa ilman lisäsaumoja, mutta pyrin antamaan asiakkaalle aina vaihtoehtoja.

Morsianten päähuomio on luonnollisesti puvun ulkonäössä. Osa ei ole kovin kiinnostunut edes siitä, voiko puvussa istua tai tanssia, kunhan se on kaunis. Yritän tuoda silti myös näitä asioita esiin suunnittelu- ja sovitusvaiheissa, jotta hääpäivänä ei tule ikäviä yllätyksiä esimerkiksi laahuksen kanssa tanssimisessa. Tottakai on myös niitä asiakkaita, jotka haluavat nimenomaan helpon puvun, jossa on hyvä olla koko päivän.

 
Minkälaisia materiaaleja käytät? Mikä on itsellesi mieluisin materiaali?

Pukujen hintaan kuuluvat materiaalit ja niiden hankkiminen. Näin varmistan sen, että kangas sopii juuri siihen pukuun ja määrät ovat oikeat. Harva tietää, että tavallisesti pukuun menee noin 15-17m kangasta. Minulle mieluisimmat materiaalit ovat silkki ja Duchesse-satiini. Tosin niitäkin on hyvin monenlaisia. Tilaan asiakkaan toiveiden mukaisia kangasnäytteitä ympäri maailmaa. Lähetän parhaat tilkut asiakkaalle, joka saa valita mieleisensä ja teen tilauksen.

Minkälainen on oikea mittatilauspuku?

Minusta mittatilauspukua ei voi tehdä näkemättä asiakasta. Uskon, että osa voi löytää hyvinkin istuvan puvun nettikaupasta tilaamalla, mutta ihan mittatilauspuvuksi en sitä sanoisi. Myös asiakkaan pituussuhteet vaikuttavat puvun istuvuuteen, eikä pelkillä sisäänotoilla aina saa pukua vartalolle sopivaksi. Itse varmistan puvun istuvuuden lakanakangasversiolla, jos sovitetuissa mallipuvuissa ei ole ollut oikeaa kokoa tai oikeaa yläosan mallia.

Mittojakin enemmän itseäni arveluttaisi puvun materiaali. Tilaan paljon kangasnäytteitä ulkomailta kuvien perusteella ja välillä eteen tulee todellisia yllätyksiä. Joskus ihana himmeähohtoinen paksu satiini paljastuukin ohueksi ja kiiltäväksi kankaaksi, joka sopisi paremmin naamiaisasuun. Myös värejä on mahdoton toistaa kuvissa juuri niin kuin ne ovat luonnossa, eikä sanat off-white, ivory ja cream tarkoita jokaisella myyjällä lainkaan samaa asiaa.

Paljonko aikaa puvun tekemiseen menee?

Sanon usein, että teen puvun kolmesta päivästä kolmeen kuukauteen. Kaikki riippuu materiaaleista. Joskus sopivat kankaat löytyvät helposti esimerkiksi kangaskansiosta, mutta joskus etsin oikeaa materiaalia monta kuukautta. Jos mitoissa ei ole odotettavissa muutosta, voi puvun tehdä vaikka vuotta ennen häitä. Jos taas tavoitteena on pudottaa painoa, annan pukukohtaisesti oman arvioni siitä, voiko puvun esimerkiksi tehdä sellaiseen vaiheeseen, että sisäänotot ovat vielä helposti toteutettavissa.

Joustan sovitusajoissa asiakkaan aikataulujen mukaan, joten jos todella on kiire, puku valmistuu muutamassa päivässä. Silti mielummin kannattaa olla liian ajoissa kuin viime tipassa.
 
 
Pukuni

Eerikinkatu 2 E

20100 Turku

p. 050 573 4919

kotisivut www.pukuni.fi
 


 

 



Ei kommentteja: