perjantai 25. marraskuuta 2011

Kotivärjärille vinkkejä

Kirjoitin tämän viime keväänä, mutta jostain syystä jätin sen julkaisematta. En kai halunnut rohkaista kotivärjäyksiin. Nyt kun kotivärjäyksestä on tullut valitettavia uutisia niiden terveydellisyyteen liittyen niin julkaistaan nyt tämäkin. Kotiväreillä isot värinmuutokset harvoin onnistuvat, seuraavassa seikkoja jotka vaikuttavat siihen. Ammattilaisten ja kaupantuotteiden väripigmentit ovat kemiallisesti samanlaisia vaikka muilta osin saattaisivatkin erota toisistaan mm. hapetevoimakkuuksilla. Kannattaa huomioida ettei hiuksia saa värjätä liian usein! Mikäli suuret juhlat ovat lähestymässä kannattaa viimeistään siinä vaiheessa jättää värjääminen ammattilaisen hellään huomaan.

1. Valitse väri lähtötilanteen mukaan, ei väripakkauksen kauniin kuvan. Kuva luo tietysti mielikuvaa että haluisin tuollaiset ja tuollaisen lopputuloksen, mutta hiusten värjääminen on kemiallinen prosessi johon vaikuttavat hiuksen lähtötilanne ja kunto eikä sitä valitettavasti voi valita kuvan perusteella. Tee herkkyystesti pakkauksen ohjeen mukaisesti ennen värjäyksen aloittamista. Muista kuitenkin että kosketusreaktiona tuleva allergia voi tulla myös viiveellä muutama vuorokausi värjäyksen jälkeen. Toteuta hiustenvärjäys aikaisintaan 24 tuntia mielellään 48 tuntia herkkyystestin tekemisestä.

2. Mieti mikä on kemiallisesti mahdollista. Parhaimmat värjäyslopputulokset saavutetaan samassa tummuudessa, astetta tummemmassa tai astetta vaaleammassa hiuksessa kuin tavoite. Käytä apunasi kaupan värikarttaa! Mikäli hiuksesi on vaaleat ja tavoitteesi on reilusti tummemmat (neljä astetta), et saavuta tavoitettasi yhdellä värjäys kerralla. Kotivärjäyksissä on järkevää tehdä max kahden asteen tummennoksia, muutoin värin sävyluonne usein muuttuu. Useamman asteen värjäykset on syytä jättää kampaajan huoleksi. Niitä ei pysty tasaisesti, täyteläisesti ja kestävästi suorittamaan kotikonstein vaan se vaatii ammattilaisen tuotteet.

3. Pohjan vaalentaminen on välttämätöntä kestovärjäämisessä ja useamman asteen värinmuutoksissa. Tämä tarkoittaa kuvainnollisesti että neljän hengen kulkuneuvoon ei mahdu viittä eli jonkun on tultava ulos ennen uutta. Kemiallisesti kestovärjäyksessä hiuksen oma väri ensin vaalentuu (hapetteesta riippuen puoli astetta, yksi astetta tai useamman mitä voimakkaampi hapete). Tämän vaalenemisprosessin jälkeen väripigmentit vasta tummuvat haluttuun sävyyn. Vain sävytteillä on mahdollista olla vaalentamatta omaa pohjaa (jolloin ei tule tyvikasvua), mutta sävytteitä voi käyttää vain tummentamiseen ja siinäkin max yksi aste tai mielellään samassa tummuudessa.

4. Pohjan vaalentuminen on peruuttamatonta. Tyvikasvua alkaa tulemaan...Kestovärjäämisessä oma pohjaväri on vaalentunut, joten kun värisävy aikanaan kuluu pois on lopputuloksena usein vaaleammat hiukset kuin "muisti". Omaa väriä ei saa enää takaisin kuin kasvattamalla tai värjäämällä takaisin samaan tummuuteen joka oli lähtötilanne.

5. Vältä väritunkkaiset latvat levittämällä väri vain tyveen ja korkeintaan hetkeksi pituuksiin. Mikäli värjäät hiuksiasi säännöllisesti et voi käsitellä latvaa uudelleen jatkuvasti! lopputuloksena on muuten mustat latvat tai mattaisen tunkkainen (punainen)väri latvoissa. Tee näin: levitä väri vain ennelta värjäämättömään tyveen ja anna vaikuttaa vaikutusajan. Levitä noin 15 min ennen vaikutusajan päättymistä väri pituuksiin ja latvoihin. Värille saattaa riittää jopa hyvin lyhyt 5min vaikutusaika latvassa ja saat hyvin värin ja kiillon. Tämä siksi että hiusväripigmentti kehittyy jo viidessä minuutissa ja loppuvaikutusaika on värin tarttumista! huokoiseen hiukseen väri tarttuu yleensä nopeasti.

6. Muista vastaväriperiaate. Vaalentuessaan hiuksesta tulee aina lämpöä eli punaista ja keltaista pigmenttia. Lämmön voimakkuus on sitä voimakkaampaa mitä tummempi lähtötilanne, tummanpunaisesti edetään vaaleaankeltaiseen pigmenttiin ja tämä ei-toivottu lämpöisyys taitetaan kylmällä vastaväri pigmentillä. Mikäli vaalennat hiuksen valkoiseksi asti, hius on silloin vaurioitunut ja hiuksen kunto tuhoutunut. Jätä isot vaalennusprojektit ammattilaiselle jotta saat tasaisen lopputuloksen ja säästät hiuksen kuntoa.


7. Käytä aina hanskoja! Jos värjääminen kestää pidempään kuin 20 minuuttia vaihda hanskat uusiin! Väripigmentti läpäisee suojahanskat 15 minuutin jälkeen.

8. Poista iholle mennyt värimassa HETI! samasta syystä kuin kohta 7. Katso ettei käsiin tai kynsiin jää hiusväriä.

9. Hiusväriä ei saa levittää ärsyyntyneeseen hiuspohjaan tai rikkinäiselle iholle koskaan. Älä värjää hiuksia jos hiuspohjassa on haavoja tai hiuspohjasi on ollut kutiseva ja olet raapinut sitä.

10.Värjää hiukset MAX 5 vkon välein. Raskaanaollessa voit värjätä hiuksia mutta pidennä värjäyskertojen väliä tai siirry lappuraitoihin jolloin väripigmentti ei ole iho kontaktissa. Hiusväri oikein käytettynä ei ole vaaraksi sikiölle mutta kannattaa vähentää myös kosmeettisten tuotteiden käyttöä raskauden aikana ihan varoiksi.

Ei kommentteja: