torstai 24. marraskuuta 2011

Hiusväriallergioista

" Ennen 1900-lukua hiusten värjäys oli harvinaista ja keinot puutteellisia. Ranskalainen kemisti Eugène Schueller keksi vuonna 1907 uuden kemikaalin hiusten värjäämiseen. Hän antoi tuotteelle nimen Auréole ja perusti yhtiön nimeltä Ranskan Harmittomat Hiusvärit (Société Francaise de Teintures Inoffensives pour Cheveux). Tuotteesta tuli suuri menestys. Kyseinen kemikaali oli p-fenyleenidiamiini (para-fenyleenidiamiini) ja yhtiön nimi muuttui pian meille kaikille tutuksi. Siitä tuli L’Oréal, joka on nykyisin maailman suurin kosmetiikka-alan yritys........ "

Nyt 2000 -luvulla para-fenyleenídiamiini (p-phenylenediamine inci-listassa) on yksi voimakkaimmin allergisoivimmista kosmetiikan raaka-aineista. Hiustenvärjäys on yleistenyt ja sitä myöten allergiset reaktiot ovat myös mahdollisia. Muutama päivä uutisoitiin briteissä teinitytön kuolleen hiusväriallergiaan ja toisen joutuneen sairaalaan. Allergian aiheuttajaksi arveltiin nimenomaan olevan PPD eli para-fenyleenidiamiinia. Molemmissa tapauksissa mainittiin heidän tehneen herkkyystestin ilman allergistareaktiota ennen värjäyksen aloittamista. P-fenyleenidiamiini oli suomessa ennen EU:ta kielletty kosmetiikan raaka-aine, joka sittemmin sallittiin uudelleen. Hiusvärit on otettu uuden turvallisuusarvioinnin kohteeksi EU:ssa jo vuosia sitten. Kosmetiikkatalot puolestaa kehittelevät kokoajan uuden sukupolven hiusvärejä ja pyrkivät olemaan askeleen edellä tulevien kiellettyjen aineiden varalle.

Hiusväriallergia saattaa kehittyä hiljalleen. Voi olla että voit käyttää jotain väriainetta vuosia mutta allergisoitua sille ajanmyötä. Allergiseen reaktioon viittaavat yleensä ihoreaktiot. Kun hiusväri sekoitetaan hapetteen kanssa on värin alkaalisuus korkeimmillaan ensimmäisen 10 minuuttia. Iholla on normaali puolustusmekanismi joka saattaa aiheuttaa nipistelyä varsinkin vaalennusten yhteydessä joissa värimassa on alkaalein (ja käsittääkseni myös tuhkaväreissä PPD:n osuus korkea...). Alkaalisuuden laskiessa ihon nipistely myös lakkaa, mikä näin ei ole väri on pestävä välittömästi pois. Voimakas kutina, turvotus tai muut ihoreaktiot muutama päivä värjäyksen jälkeen ovat myös viitteita allergian hiljalleen kehittymisestä. Tuntemiani tapauksia, joissa henkilö ei voimakkaan väriaine allergian vuoksi voi enää käyttää enää myöskään tummia/mustia vaatteita.

Väripigmentit kuten toluene- resorcinol-  ja -diamine ovat hyvin samankaltaisia keskenään. Mikäli allergisoituu yhdelle väripigmentille todennäköisyys allergisoitua toisille pigmenteille on hyvin todennäköinen. Tuotemerkkiä vaihtamalla saa siis korkeintaan vain tilapäisen avun väriallergiaan. Paras tapa, mikäli edelleen haluaa värjätä hiuksiaan on käyttää väriä raitoina, jolloin ihon kanssa kosketuksissa ei ole mitään!

Olen työskennellyt hiusvärien parissa hyvinkin tiiviisti yli kymmenen vuoden ajan. Olen kiertänyt useat kampaamot ja ammattikoulut voisin sanoa voimakas hiusväriallergia on edelleen todella harvinainen, mutta on tärkeetä että jos huomaa viitteitä allergiasta ei altista itseään allergeenille koska kyseessä on vakava asia.

Jos asia kiinnostaa laajemmalti kannattaa lukea Mila Hakalin hieno artikkeli hiusväreistä sekä Allergia ja astmayhdistyksen sivuilta löytyvä kattava tietopaketti:




Ja tunnisteen kosmetiikka alla olen paasannut tästä aiheesta jo aiemminkin...
Turvallista kosmetiikan käyttöä kaikille!

2 kommenttia:

Nina/Ninka kirjoitti...

Kuten Exudes Oy/Kara fb-sivuillaan asiasta mainitsee, niin korostettakoon myös tässä yhteydessä että kyseisellä hiusvärikohulla ei voida osoittaa L´orealin värejä vaan kaikki väripigmentit ovat hyvin samankaltaisia valmistajasta riippumatta.

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut hyvästä blogista ja mukava jos artikkelistani on ollut hyötyä. Kiitos siitä asiantuntijalle Raija Karalle, jota olen asian tiimoilta haastatellut. Yhteistyö on voimaa ja sen avulla saadaan asiallista ja puolueetonta tietoa jaettua alan ammattilaisille ja kuluttajille. -Mila Hakalin