Suihkusaippuan ja shampoon koostumus on pääasiassa hyvin samankaltainen: vesi, pinta-aktiiviset aineet ja tensidit ovat pääraaka-aineita. Loput raaka-aineet ovat yleensä säilyvyyttä parantavia, tuoksuun ja väriin vaikuttavia aineita, kosteuttavia ja hoitavia aineita esimerkiksi panthenol ja silikoni. Millään bambu-uutteilla tai muilla ihmeaineilla tai vitamiineilla ei pystytä hiukseen vaikuttamaan, sillä se on kuollutta materiaalia ja sen kuntoon voidaan vaikuttaa ainoastaan sisäisesti ravinnolla ja vitamiineilla tai pinnallisesti silottavilla, kampautuvuutta parantavilla tai sähköisyyttä vähentävillä raaka-aineilla. Hius on kyllä uskomattoman jännä materiaali sillä esimerkiksi pitemmät sairasjaksot näkyvät hiuksen rakenteessa ja saattavat tehdä sen aikana kasvaneesta hiuksesta hieman huokoisemma kuin muu hius. Myös hormonaaliset muutokset näkyvät hiuksessa. Tälläiset erot ovat kasvavassa hiuksessa ovat kuitenkin mahdottomia silmällä havaita, mutta joskus kun värjää hiusta niin saattaa kiinnittää huomiota värin erilaiseen käyttäytymiseen eri osassa hiusta, mutta ei siitä nyt enempää :)
Suihkusaippuoiden kosteuttavat ominaisuudet ovat myöskin minimaaliset ja kyse lienee pääasiassa siitä että saippua on kevyemmin pesevä eli sisältää ihoa kuivattavia tendisidejä vähemmän. Vaikka tuote sisältäisikin kosteusvoidetta se on suihkusaippuassa iholla niin vähän aikaa että sen vaikutus on hyvin kyseenalainen.
Kosmetiikka on hyvin kiehtova aihe ja pari vuotta sitten hurahdin saippuan tekoon. Luin Saara Kuhan Käsintehtyä saippuaa -kirjan moneen kertaan ennenkuin uskalsin itse yrittää saippuan tekoa. Yritän yhä edelleen kerran vuodessa valmistaa satsin saippuaa sillä se on todella hauskaa ja suhteellisen helppoa. Perusreseptiä voi maustaa mielensä mukaan käyttämällä erilaisia rasvoja ja öljyjä, hajusteaineita, väriaineita ja muita erillaisia ominaisuuksia antavia lisäaineita kuten kauraryynejä, teetä tai pikakahvijauhetta. Nämä lisäaineet vaikuttavat lähinnä saippuan koostumuksen rakenteeseen, väriin ja tuoksuun eivät todellakaan tee saippuasta hoitavampaa :) tosin kauraryyni saattaa hieman lisätä "kuorivaa" ominaisuutta saippuaa mutta vain hieman.
Ylimmäinen saippua on maustettu pikakahvilla joka tekee siitä ehkä omituisen näköisen mutta toimii loistavasti tuoksua poistavana esim. käsienpesuun keittiösaippuana.
Toiseksi ylin saippua on maustettu paprikajauheella vain jotta saadaan saippuasta kivan oranssinvärinen.
Kolmas saippua ylhäältä on maustettu mentholilla ja kauraryyneillä. Sopii hyvin suihkusaippuaksi.
Alin saippua on maustettu ruusunmarja teellä, ihan vain huviksi.
Saippuoiden tarvitsee valmistua rauhassa noin kuukausi ennen käyttöönottoa. Niitä kannattaakin valmistaa kerralla useampi satsi. Ihan jo siitäkin syystä että suurinosa apteekeista ei myy lipeää suoraa tiskiltä vaan se pitää erikseen tilata. Omatekoiset saippuat ovat kivoja tuliaisia ja lahjoja, myyntiin niitä ei saa valmistaa ilman asianmukaista kosmetiikan turvallisuusarviointia. Kosmetiikalainsäädäntö on tiukka ja koskee myös omatekoista kosmetiikkaa jos se tulee muuhun kuin omaan käyttöön. Lahjaksi annattavissa tuotteissa on hyvä olla ainakin inci-lista eli raaka-aineluettelo mukana. Tuotteenloppukäyttäjän tulee helposti pystyä varmistamaan sisältää tuote allergisoivia raaka-aineita.
Netistä löytyy paljon saippua-aiheisia juttuja, kokeile ja ihastu! Järjestä vaikkapa omat saippua kutsut ja valmista oma hääsaippua. Saippuan pintaan voi myös kaivertaa haluamansa tekstin tai saippualle voi valmistaa omannäköisen pakkauksen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti