tiistai 29. maaliskuuta 2011

Ihana parjattu silikoni - hius aamuni pelastus

" aqua,cyclomethicone,phenyltrimethicone,dimethicone,parfum" ovat ensimmäiset viisi ainesosaa hiustenhoitoaineessa jota hiuksiini aamuisin suihkutan. Hmm. pitäisikö olla huolestunut. Kuulee jatkuvasti parjattavan kaupan huonoja tuotteita joissa on silikonia ja jotka kerrostuvat hiuksiin. Nopea vilkaisu pulloon kertoo ettei kyseessä suinkaan ole kaupan tuote. Siltikin viisi ensimmäistä ainesosaa ovat silikonia. Tosin joissain tuotteissa cyclomethicone tai dimethicone tulee jopa ennen vettä. Viimeistään siinä vaiheessa voidaan todeta, että silikonia todella on tuotteessa paljon eikä se yleensä silloin ole myöskään vesiliukoista(esim hiusvahoissa jos vaha-aineet tulee kaikki ennen vettä on turha yrittää poistaa sitä pelkällä vedellä)!

Ja paljon sitä on nytkin, sillä parfumin käyttömäärä kosmeettisissa tuotteissa, kuten ihovoide, on 0,5% ja saippuoissa 1-2%. Koska tämä tuote on hiuksiin jätettävä tuo parfumin raja on varmaankin jotain näiden väliltä. Yleensäkin saippuihin ja shamppoihin saa ärsyttäviäkin raaka-aineita käyttää hieman enemmän koska poishuuhdeltavana tuotteena, nämä raaka-aineet ovat ihon kanssa tekemisissä vähemmän aikaa. Parfumia edeltävät kolme ainesosaa ovat silikonia. Eikä mitä tahansa silikonia vain paksuinta ja vedenkestävintä laatua. Silikonit tunnistaa inci-listasta yleensä -cone, tai -coni päätteistä. Uudet silikoninimet puolestaan ovat inci-nimikkeillä siloxane yms. Silikaatti (silicate) ei kuitenkaan ole silikoni vaan esim. lasin pohja-aine.

Mitä se siliconi tässä tuotteessa tekee, niin se tekee juuri sen kaiken ihanan miltä haluan hiukseni välittömästi tuntuvan! Nimittäin sileiltä, kiiltäviltä, helposti kammattavilta ja "kaksihaarattomilta". Se toimii kalvonmuodostajana, joka tekee hiukseni pinnalle seitinohuen kalvon joka myöskin suojaa hiuksia päivittäiseltä mekaaniselta rasitukselta kuten kampaus ja tupeeraus. Silikoni kestää hyvin kuumuutta, vaikkapa föönaamista. Se tekee vettähylkivän kalvon hiuksen pinnalle jolloin kosteus pysyy paremmin hiuksen sisällä. Silikoni on ihana ainesosa myös siitä, että sille harvoin jos koskaan allergisoi, se on inertti yhdiste joka ei reagoi muiden raaka-aineiden kanssa ei-toivotusti (haju, väri, emulsio). Miksi se sitten on saanut niin huonon maineen?

Olipa kyseessä kyseessä kaupan tuote tai kampaamotuote, niin silikonit näissä on loppujen lopuksi kuitenkin samaa raaka-ainetta. Se miten tuotetta käyttää ja minkälaisessa hiuslaadussa ratkaisee. Erittäin huokoiseen ja käsiteltyy hiukseen silikoni kerrostuu helpommin. Toisaalta jos hiuksen pinta on hyvin "läpäisemätön" ja lasimainen myös silloin tuote saattaa tehdä kalvokerrostumaa hiuksen pinnalle ja lopputuloksena on tahmean tuntuiset hiukset. Silikonit saattavat myös reagoida toisten silikonien kanssa ja lähteä kerrostumaan. Näin yleensä varsinkin muotoilutuotteissa joissa vähintään toinen sisältää alkoholia liuottimena. Hiukseen ei voi jatkuvasti lisätä jotain pesemättä sitä välissä kunnolla pois. Suurinosa kerrostumista johtuu juuri tästä. Kerrostuman välttämiseksi pese siis hiukset syväpuhdistavalla shampoolla vähintään kerran viikossa. Jos käytät paljon hiukseen jätettäviä hoitotuotteita ja muotoilutuotteita voit pidentää shampoon vaikutusaikaa hiuksessa tai jopa levittää shampoon kuiviin hiuksiin ja sitten lisätä pikkuhiljaa vettä. Kuivassa hiuksessa shampoon sähkövarauksella toimivat tensidit toimivat tehokkaammin. Puhdistuteho paranee.

"lactic acid, polyquaternium-16, panthenol, PEG/PPG-18/18 dimethicone, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, sodium benzoate,cetrimonium chloride, benzyl salicylate, hydrolyzed keratin, linalool, coumarin, benzyl alcohol, alpha-isomethyl ionone, geraniol, dimethylsilanol hyaluronate".

Tässä loput tuotteen ainesosista. Lisää silikoneja ja säilöntäaineita ja vielä muutama hajusteeksi luettava ainesosa. Mutta tästä lopusta selviää ehkäpä että kyseessä on kampaamotuote. Ne ainesosat jotka me käsitämme hoitaviksi ainesosiksi kuten pathenoli, maitohappo,vehnäproteiini ja keratiini, löytyvätkin täältä listan loppupuolelta vasta silikonien jälkeen. Prosentuaallisesti niiden osuus tuotteessa lienee kuitenkin aika pieni.

Itse käytän mieluummin (jo ammattinikin puolesta) kampaamotuotteita, mutta en kiellä etteikö olisi olemassa todella hyviä ja korkealaatuisa kaupan tuotteitakin jo tänä päivänä. Tämä usein ehkäpä siitä syystä, että yhä useammalla kosmetiikkatalolla on sekä "kaupan puoli" että "kampaamo puoli". Tuoteinnovaatiot tulevat entistä nopeammin kaikkien kuluttajien ulottuville maitokaupan kosmetiikkahyllylle. Eli käytitpä sitten kaupan tuotetta tai arvokkaampaa huippuunsa kehiteltyä kampaamotuotetta, kannattaa noudattaa käyttöohjeita ja pestä tuote huolellisesti välillä pois. Välttyy monilta turhilta hius murheilta.

Ei kommentteja: